Αξιοθέατα

Παλιά Πόλη

Η Παλιά Πόλη είναι το σήμα κατατεθέν της Κέρκυρας.
Φρούρια, υπέροχες πλατείες, στενά σοκάκια και καμάρες, παλιές εκκλησίες, μουσεία. Η Βυζαντινή και βενετική αρχιτεκτονική και η γνήσια ατμόσφαιρα της Κέρκυρας συνθέτουν το μωσαϊκό της Παλιάς Πόλης του νησιού και αποτελούν διαχρονικά τα κυριότερα σημεία ενδιαφέροντος των επισκεπτών.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Σπιανάδα

Η βόλτα στην Παλιά Πόλη ξεκινά παραδοσιακά από τη Σπιανάδα, τη μεγαλύτερη πλατεία των Βαλκανίων -και 27η παγκοσμίως. Με το πράσινο, αλλά και τα δεκάδες μνημεία, αποτελεί κέντρο της κοινωνικής ζωής των Κερκυραίων και ένα από τα διασημότερα και δημοφιλέστερα αξιοθέατα του νησιού.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Λιστόν

H πιο διάσημη «βόλτα» για τους Κερκυραίους και το σύμβολο της παλιάς πόλης της Κέρκυρας. Πρόκειται για τον πιο κεντρικό πεζόδρομο της Κέρκυρας. Από τη μια πλευρά του το Λιστόν συνορεύει με την καταπράσινη Κάτω Πλατεία, ενώ κατά μήκος της άλλης πλευράς του υψώνονται επιβλητικά κτίρια του Γαλλικού Στρατού.
Βρίσκεται στη δυτική άκρη της Σπιανάδας και οριοθετείται από αρχοντικά που σχηματίζουν μεγάλες καμάρες – οι Κερκυραίοι τις λένε βόλτες -, στο τελευταίο τους πάτωμα. Οι καμάρες αυτές, φιλοξενούν σήμερα πλήθος καφετεριών και εστιατορίων, που κάνουν το Λιστόν το κέντρο της ζωής της Κέρκυρας και σημείο αναφοράς για κάθε επισκέπτη.
Στο Λιστόν εκεί γίνεται και η περιφορά των Επιταφίων τη Μεγάλη Παρασκευή, και η πρώτη Ανάσταση και το σπάσιμο των μπότηδων από τα μπαλκόνια, ένα από τα παραδοσιακά έθιμα του Κερκυραϊκού Πάσχα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Kαντούνια

Μια βόλτα δεν είναι ποτέ αρκετή στα γραφικά καντούνια. Στενοί δρόμοι, συχνά με σκαλοπάτια (σκαλινάδες), πολυώροφα κτίρια, αρκετές εκκλησίες και μικρές πλατείες ένας λαβύρινθος που μοιάζει βγαλμένος απο παραμύθι.
Καθώς ο επισκέπτης εξερευνά τα καντούνια μπορεί να ανακαλύψει κάτι υπέροχο σε κάθε γωνιά. Το βλέμμα εστιάζει στα εντυπωσιακά ψηλά κτίρια με τις χαρακτηριστικές αψίδες, τα μεγάλα φανάρια και τις χαρακτηριστικές μπουγάδες που δίνουν ένα ζεστό και ανθρώπινο στοιχείο.
Ξεχωρίζουν κτίρια από την εποχή της Αγγλοκρατίας και της της Ενετοκρατίας: το Ανάκτορο των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου, που είναι σήμερα το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης που ιδρύθηκε το 1928, το κτίριο της Ιόνιας Βουλής, το κτίριο της πρώτης φιλαρμονικής του νησιού και το πρώην θέατρο Σαν Τζάκομο, που αργότερα στέγασε το Δημαρχείο.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Σαν Τζιάκομο

Ένα αρχιτεκτονικό έργο τέχνης που βρίσκεται στην καρδιά της πόλης, στην ομώνυμη πλατεία.
Έχει κατασκευαστεί το 1690 εξ ολοκλήρου από λαξευτή σινιότικη πέτρα και λειτούργησε ως το πρώτο θέατρο της Κέρκυρας στο οποίο παίχτηκε, για πρώτη φορά, όπερα στην περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου. Το 1902  το θέατρο μετατράπηκε σε δημαρχείο με σχέδια του μηχανικού Σερπιέρη και λειτούργησε περίπου για έναν αιώνα.
Σήμερα στους χώρους του πραγματοποιούνται  οι υποδοχές επισήμων επισκεπτών της Κέρκυρας, ιδιαίτερες συσκέψεις, συνεντεύξεις Τύπου και κάποιοι επίσημοι εορτασμοί του Δήμου.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Ιόνιος Ακαδημία

Η Ιόνιος Ακαδημία ιδρύθηκε το 1824. Ήταν η πρώτη πανεπιστημιακού επιπέδου Ελληνική σχολή της νεωτέρας εποχής και η ακαδημία του Ηνωμένου Κράτους των Ιονίων Νήσων. Ήταν το πρώτο Πανεπιστήμιο στην ιστορία της νεοελληνικής παιδείας και αρχικά περιελάμβανε τέσσερις σχολές: την Ιατρική, τη Νομική, τη Θεολογική και τη Φιλοσοφική. Αποτέλεσε έμπνευση  και υλοποίηση  του Βρετανού φιλέλληνα Φρειδερίκου Νορθ, κόμητα του Γκίλφορντ, που συνδεόταν ιδιαίτερα με την Κέρκυρα, όταν αυτή βρισκόταν ακόμη υπό τους Βενετούς. Είναι ένα επιβλητικό τριώροφο κτίριο το οποίο έχει μια κεντρική είσοδο με μια διπλή πέτρινη σκάλα και βλέπει προς την πλατεία και το Παλιό Φρούριο.
Παρά το ότι δεν λειτουργεί πλέον  ως Ακαδημία, έχει εκπληρώσει στο μέγιστο την αποστολή της, συμβάλλοντας σημαντικά στην εκπαίδευση και στην ανάδειξη διοικητικών και δικαστικών λειτουργών που συνέβαλαν τα μέγιστα στην ανέλιξη του τότε νεοσύστατου Ελληνικού κράτους.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Αναγνωστική Εταιρεία

Η Αναγνωστική Εταιρία Κερκύρας είναι το παλαιότερο πνευματικό ίδρυμα της Ελλάδας που λειτουργεί απο το 1836.
Από τις αρχές του 20ου αιώνα είναι εγκατεστημένη σ’ ένα ιδιόκτητο εμβληματικό διώροφο κτήριο του 18ου αιώνα, που βρίσκεται στο ανατολικό μέτωπο της παλιάς πόλης της Κέρκυρας.
Οι πιο σημαντικές προσωπικότητες που έζησαν στην Κέρκυρα τους δυο τελευταίους αιώνες, υπήρξαν μέλη της  μεταξύ των οποίων ήταν:
ο Διονύσιος Σολωμός, ο Ανδρέας Κάλβος, ο Ιάκωβος Πολυλάς, ο  Κωνσταντίνος Θεοτόκης, ο Λορέντζος Μαβίλης και πολλοί άλλοι.
Διαθέτει μια πλούσια εξειδικευμένη και διαρκώς εμπλουτιζόμενη βιβλιοθήκη καθώς και μοναδικές συλλογές ποικίλων αρχειακών τεκμηρίων (χειρογράφων, χαρτών, εφημερίδων, έργων τέχνης, φωτογραφιών).

Διαβάστε περισσότερα εδώ