Κουρκουμέλλη: Όνομα ευγενούς επτανησιακής, ελληνικής οικογένειας.

Βρισκόμαστε στα 1864. Η ελληνική σημαία υψώνεται επιτέλους στο φρούριο της Κέρκυρας και τα Επτάνησα έως τότε υπό βρετανική κατοχή, ενώνονται με την υπόλοιπη Ελλάδα. Ο Σερ Δημήτριος Κουρκουμέλλης, Αντιβασιλέας της Κέρκυρας και πρόγονος της σημερινής οικογένειας Κουρκουμέλλη, παραδίδει τα Επτάνησα στον Βασιλιά Γεώργιο Α’. Μία ιστορική στιγμή η οποία θα φωτίζει την πορεία της οικογένειας Κουρκουμέλλη στο πέρασμα των χρόνων. Η γενεαλογία των Κουρκουμέλλη ωστόσο ανατρέχει πολύ πιο πίσω στο 1490 με την εγκατάσταση της  οικογένειας στην Κεφαλλονιά σε μια περιοχή που πήρε το όνομα Κουρκομελλάτα.

Στα μέσα του 16ου αιώνα, η οικογένεια Κουρκουμέλλη θα διαιρεθεί σε 2 μεγάλους κλάδους. Ο ένας θα παραμείνει στην Κεφαλλονιά, όπου διακρίνεται για τις στενές σχέσεις με την Ορθόδοξη Εκκλησία και την εγγραφή της στη Χρυσή Βίβλο της Αριστοκρατίας. Ο άλλος κλάδος μεταναστεύει στην Κέρκυρα, όπου αναπτύσσει στενούς δεσμούς με τις αριστοκρατικές οικογένειες του νησιού και εξελίσσεται σε σημαντικό κυβερνητικό παράγοντα για την ιστορία του νησιού.

Ο Ιωάννης Κουρκουμέλλης ήταν ο πρώτος από την οικογένεια που εγκαταστάθηκε στην Κέρκυρα το 1750 στο χωριό Άφρα. Εντυπωσιασμένος από την ομορφιά του νησιού και  την αγάπη του για τη φύση, θέλησε να ζήσει εκεί τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής του, διαμορφώνοντας ανάμεσα σε απέραντες εκτάσεις με ελαιόδεντρα, κυπαρίσσια και φοίνικες το Κτήμα Κουρκουμέλλη.

Οι επόμενες γενιές συνέχισαν το έργο του δημιουργώντας ένα μεγαλοπρεπές Κερκυραϊκό αρχοντικό.

Το Antico Rosso

Ένα αρχιτεκτονικό στολίδι που βασίζεται στο εγγλέζικο και το βενετσιάνικο στυλ. Η τοποθεσία του, ο μοναδικός αρχιτεκτονικός σχεδιασμός του καθώς και οι πίνακες μεγάλης αξίας, της επτανησιακής σχολής που το  διακοσμούσαν, προσέδιδαν μοναδικά  χαρακτηριστικά πολυτέλειας, φινέτσας και σπάνιας ομορφιάς. Στοιχεία που έκαναν το Αρχοντικό Κουρκουμέλλη, να δεσπόζει όχι μόνο στην Κέρκυρα, αλλά και σε όλη την Ελλάδα.

Ο Ροδόσταμος Κουρκουμέλλης εγγονός του Ιωάννη, επέβλεπε προσωπικά  την κατασκευή του Αρχοντικού Κουρκουμέλλη απο την πρώτη στιγμή. Η αγάπη του για τη φύση και η ανάγκη για στιγμές ηρεμίας και ιδιωτικότητας, αποτέλεσαν τη βασική πηγή του οράματός του για τη δημιουργία ενός «αληθινού επίγειου παράδεισου» σημείου αναφοράς της οικογένειας για το παρελθόν και το μέλλον.

Για δεκατέσσερις γενεές και τρεις αιώνες η οικογένεια Κουρκουμέλλη έχει αφήσει το δικό της στίγμα στην ιστορία και στον πολιτισμό της Κέρκυρας.

Σήμερα, η οικογένεια Κουρκουμέλλη, συνεχίζει το όραμα των προηγούμενων γενεών, πραγματοποιώντας  μια σημαντική επένδυση στην αγαπημένη τους Κέρκυρα με τη δημιουργία των Curcumelli Luxury Suites.